Nakládaná zelenina (pickles)
Pro naložení kvašené zeleniny můžete použít jak zakoupenou hlávku zelí, nebo i zbytky, které vám zůstaly po vaření nedělního oběda.
Vhodné kombinace zeleniny:
- bílé zelí + červené zelí
- bílé zelí + brokolice
- zelí + červená řepa
- mrkev + květák + bílá ředkev
Suroviny (6 porcí)
- zelí – 1 malá hlávka (asi 650 g)
- menší mrkev – 3 ks (asi 300 g)
- malá cibule (asi 50 g)
- sůl 20 g (20 g soli na 1 kg zeleniny)
Pomůcky
- prkýnko na krájení
- ostrý nůž
- hrubší struhadlo
- škrabka
- mísa
- kuchyňská váha
Pracovní postup
Zeleninu očistíme a zelí zbavíme tuhého středu.
Zelí nakrouháme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na drobné kousky a přidáme sůl.
Suroviny promícháme, promačkáme a necháme zaležet přibližně 1 hodinu, až směs pustí šťávu.
Směs namačkáme do sklenice. Víčko necháme povolené při pokojové teplotě kvasit 3 – 5 dní. Zeleninu čistou lžičkou průběžně ochutnáváme. Přibližně po 5 dnech ukončíme mléčné kvašení. Sklenici uzavřeme a dáme do lednice.