Recept na formové perníčky
Ne každý recept na perníčky je vhodný právě pro tradiční tvorbu do dřevěných forem. Níže přinášíme jeden osvědčený:
Těsto:
- 100 g hrubé žitné mouky;
- 100 g pšeničné chlebové; mouky hladké;
- 100 g sádla;
- 50 g moučkového cukru;
- 50 g tekoucího medu;
- 1 celé vejce;
- 2 lžičky perníkového koření;
- 1 lžička kakaa;
- 1 lžíce rumu;
- 1 špetka soli.
Postup
Suroviny zpracujeme v těsto.
Těsto necháme zaležet přes noc, může být i déle
Vykrajujeme formičkou nebo vytvoříme kuličku a vtlačujeme do dřevěných forem. S pomocí nože vytlačené těsto z formičky vyklopíme.
Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem zředěným vodou.
Pečeme v troubě na 150 °C asi 10 – 15 min.
Výsledek může vypadat např. takto: