Recept na jarní kynuté těsto
Níže přinášíme osvědčený recept z dnešního workshopu:
Těsto:
20 g droždí;
trochu mléka;
500 g polohrubé mouky;
trochu soli;
80 g moučkového cukru;
100 g tuku;
2 žloutky utřené do pěny
Postup
Připrav si kvásek z 20 g droždí, trošky mléka, cukru a mouky. Vzešlý kvásek přidej do mísy a vypracuj hladké těsto, které nech v teple kynout. Vykynuté těsto dej na pomoučený vál a vytvářej z nich tvary velikonočního pečiva, které mohou zdobit velikonoční stůl anebo se stát dárkem pro koledníky.
Chceš-li z těsta dělat jidášky, přidej do něj navíc 1 vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Z kynutého těsta můžete tvořit nejen jidášky, ale také spoustu jiných zajímavých tvarů. Výsledek může vypadat např. takto::