Co se dá sníst při jarní procházce?

Co se dá sníst při jarní procházce?

Při jarním výletě po blízkém i dalekém okolí si můžete svačinovou přestávku zpestřit ochutnáváním květů a listů nejrůznějších rostlin. Většinu bychom nazvali plevelem a ve vlastní zahradě je možná hubíte. Ale po jejich ochutnání třeba změníte názor.
Na některé chutě je třeba si zvyknout a pro začátek stačí ochutnat jen pár lístků.

Mladé rostliny jsou na jaře plné vitamínů a minerálů, proto se v dřívějších dobách využívali pro doplnění těchto důležitých látek po zimě, kdy čerstvé zeleniny a ovoce moc nebylo.
Toho můžeme využít i v současnosti. Většina rostlin ze seznamu se dá jíst samostatně čerstvá, přidat do salátů, pomazánek nebo do polévky.

Jedlé plevele nesbírejte u frekventovaných cest, kde se hodně práší, ani poblíž polí, kde se používají různé chemické postřiky. Při trhání nezapomeňte na indiánské pravidlo pro sběr rostlin – 6 odpočítám a sedmou teprve utrhnu. Tak zůstane dost květů i pro včely, pro které jsou jarní květy první pastvou po zimě.

Co tedy můžete ochutnat?

Pampeliška (smetanka) 

    • Květy se dají jíst přímo, mladé listy se využívají na přípravu salátů
    • Mléko, které obsahují stonky i listy je hořké, ale zdravé.

Hluchavka 

    • Květy a mladé listy lze jíst přímo nebo se hodí na přípravu čaje

Fialka 

    • Květ je vhodný přímo k jídlu nebo jako jedlá ozdoba například do salátů

Sedmikráska

    • Květy se dají jíst přímo nebo se využívají jako jedlá ozdoba, mladé listy se přidávají salátů

Bršlice kozí noha 

    • Mladé lesklé listy jsou křupavé a mají kořenitou chuť
    • roste na stinných místech, půdopokryvná

Medvědí česnek 

    • Listy přímo k jídlu, do pomazánek nebo do nádivky
    • Výrazná česneková chuť

Kopřiva 

    • Mladé lístky se dají jíst přímo, dále se přidávají do nádivek nebo se z nich vaří „špenát“. Čaj z listů čistí krev.

Česnáček 

    • Listy přímo k jídlu, do pomazánek
    • jemná česneková chuť

Kokoška pastuší tobolka

    • Bílé kvítky mají jemně kořenitou chuť, dají se ukusovat přímo ze stonků

Popenec 

    • Horní část lodyhy s mladými lístky i květy se dá jíst přímo nebo se přidává do nádivek a salátů

Lípa 

    • Pupeny a velmi mladé lístky se dají jíst přímo
    • Chutná jako salát

Květy ovocných stromů

    • Třešeň, jabloň, hrušeň, trnka…
    • Přímo k jídlu nebo jako jedlá ozdoba

Jedlých a léčivých rostlin roste v naší přírodě mnohem víc. Vezměte si na výlet klíč k určování rostlina a vyzkoušejte i jiné druhy našich nejedovatých rostlin (jahodník, jitrocel, jetel, rozrazil…). Mohou vám pomoct i knihy z rosické knihovny.

Nebo můžete využít moderních technologií. V odkaze naleznete recenzi nejpoužívanějších aplikací pro určování rostlin.

Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.