Cukrová srdíčka svaté Barborky

Cukrová srdíčka svaté Barborky

Až do 19. století byl na venkově dodržován zvyk chodit se svatou Barborou – chodit barborkou. V den svaté Barbory, 4. prosince, nebo i v předvečer tohoto svátku chodily svobodné dívky, ale i vdané ženy ustrojené za Barborky a obcházely domy. Oblékaly se do bílých nebo černých šatů, nosily závoj a hlavu jim zdobil věneček. V ruce měly metličku, kterou hrozily zlobivým dětem.

Hodným a poslušným dětem nosily malé dárečky – ovoce nebo cukrová srdíčka. Naopak ty zlobivé dostaly výplatu metličkou. Dnes už u nás Barborky nechodí, nahradil je Mikuláš.

Pro připomínku svaté Barborky si upečeme cukrová srdíčka, která dříve Barborky nosívaly hodným dětem.

Potřebujeme:

na těsto

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)

na náplň

  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g Hery máslová příchuť
  • 2 lžičky skořice

Nejdříve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, a přidáme do něj lžíci cukru. Promícháme a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme pár minut na teplém místě, až se na povrchu vytvoří bublinky, je připravený.

Do větší misky dáme všechny suché suroviny. Přidáme rozpuštěnou Heru, vyklepneme vejce a přidáme kvásek. Rukama začneme vypracovávat těsto. Jestli bude potřeba, přidáme mouku.

Vypracované těsto necháme v misce, přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout.

Mezitím si připravíme skořicovou náplň. Rozpustíme Heru a vmícháme do ní skořici s cukrem.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly, které po jednom zpracujeme. Nachystáme si plech, který vyložíme pečícím papírem.

Polovinu těsta rozválíme do tvaru obdélníku, delší strana bude 25 cm široká. Těsto potřeme polovinou skořicové náplně a začneme krájet pruhy široké 2 cm a dlouhé 25 cm. Jeden po druhém, každý pruh budeme rolovat k sobě z obou stran. Položíme na plech a vytvarujeme špičku tak, aby připomínala tvar srdíčka.

Srdíčka pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C 15 – 20 minut, dozlatova.

Z dávky těsta budeme mít zhruba dva plechy srdíček.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.