Jak na to? Zdravě jíst

Téma na duben - Země

Jak na to? Zdravě jíst

V dnešním videu si přestavíme aktuální novinky a trendy v kuchyni. Společně s naší lektorkou Lenkou Špaček si ukážeme dva jednoduché recepty na výživný zeleninový koláč a jednoduchý salát.

Kontakt na lektorku: Lenka Špaček, zdravejist.blogspot.com, #zdravejist

Recepty v kostce

Zeleninový koláč

Suroviny:

Korpus:

  • 300 g hladké špaldové mouky;
  • 1 dcl rostlinného oleje;
  • 1 dcl vlažné vody;
  • 1 lžička sušených bylinek;
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva.

Bešamel z Hrašky:

  • 2 hrnky rostlinného mléka;
  • 4 lžíce oleje;
  • 6 lžic Hrašky na zahušťování;
  • ½ lžičky soli;
  • špetka muškátového oříšku.

Náplň:

  • 600 g zeleninového mixu;
  • 1 bal. Uzeného tofu.

Postup:

Nejprve si připravte těsto na korpus. Všechny ingredience kromě vody dejte do velké mísy a rukou vypracujte těsto. Vodu přilévejte postupně. Výsledkem je nelepivé, hladké těsto. Pokud těsto lepí, přidejte trochu mouky, pokud je naopak moc suché, přidejte více vody. Těsto rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy vyložené pečícím papírem o průměru 26 cm.

Troubu předehřejte na 170 °C.

V hrnci rozmíchejte rostlinné mléko, Hrašku, olej a sůl. Na mírném plameni a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut. Výsledkem bude hustý krém, který bude mít lahodnou chuť, nebude cítit po hrachu.

Nakrájejte si zeleninu na stejně velké kousky.

Zeleninu nasypte na korpus a zalijte bešamelem. Vršek posypte nastrouhaným nebo rozdrobeným tofu a dejte péct zhruba na 40 – 50 minut. Upečený koláč bude mít zlatavou barvu a bešamel bude mít pevnou konzistenci.

Po upečení nechejte koláč zhruba 10 minut odpočívat a až poté krájejte.

 

Salát

Suroviny:

  • 200 g mixu listových salátů;
  • 250 g cherry rajčat;
  • sůl, bílý pepř, citrnová šťáva, rostlinný olej;
  • slunečnicová semínka;
  • sójová omáčka typu Shoyu / Tamari.

Postup:

Listové saláty omyjte a nechte okapat. Nasypte do mísy. Přidejte pokrájená rajčata. Promíchejte se zálivkou, kterou jste připravili smícháním zhruba lžíce citronové šťávy, lžíce oleje, 4 lžic vody, ½ lžičky soli, špetky pepře.

A posypte na pánvi opraženými semínky, které jakmile budou opečené dozlatova, tak na rozpálené pánvi promíchejte zhruba se lžící sójové omáčky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.