První adventní uzení

První adventní uzení

Máme ještě týden svaté Barbory, ale správný hospodář se musí dívat dopředu. Jak praví pranostika: Svatá Albína – špek do komína. Abychom měli do komína co zavěsit, přinášíme v tomto příspěvku dva recepty do udírny.

Že udírnu nemáte? Nevadí. My ano.  V pátek 18. 12. bude probíhat první rosické edukativní uzení na kašpárkovské zahradě. Pokud si do tohoto data přinesete svůj kus sýra, nebo tofu, rádi vám jej vyudíme. Maximální limit je 2 kg na účastníka a celkem 25 osob. Pokud by se na vás nedostalo, nesmutněte, 22. 1. 2021 bude probíhat druhé kolo, kdy si budete moci vyudit i ten pověstný špek.

Pokud chcete, svůj díl vyudit, je potřeba:

  • zapsat se do objednávkového formuláře;
  • doma a ideálně s dětmi si včas naložit svůj sýr nebo tofu a potom o něj důkladně pečovat;
  • přinést ve stanovený den a čas své naložené suroviny na SVČ Rubiko;
  • a pokud byste přinesli trošku ovocného vyschlého dřeva,  nebo drobné spropitné našit udičům, budeme moc rádi!

UZENÉ TOFU

Příznivci tofu určitě znají uzenou variantu z obchodu. Bohužel se většinou nejedná o typické uzení, ale pouze potírání tekutým kouřem a jinými pomocníky. Lze nalézt i skutečně uzené, ale domácímu uzení se nevyrovnají. 

Krok 1 – marinujte

Tofu můžete před uzením namarinovat. Není to však podmínkou.

Krok 2 – přinést na SVČ Rubiko

Ideálně ráno do 9.00 18.12. nebo po domluvě předem.

Krok 3 – zabalit

Po vyuzení tofu zabalte do folie a nechte odležet přes noc v lednici pro intenzivnější uzenou chuť. 

 

UZENÝ SÝR

Připravit si vlastní uzený sýr není žádná věda. Dochutíte si ho přesně podle sebe a budete nadšení. Pro uzení použijte pouze kvalitní 30% eidam (nesmí obsahovat žádné rostlinné složky).

Dále budete potřebovat:

  • hromadu silonových podkolenek; dva kusy na jeden sýrový váleček (cca 2 až 3 válečky z 2 kg sýra)
  • nejrůznější dochucovadla
  • pevný provázek
  • kuchyňský robot na strouhání nebo několik párů rukou
  • mísy na míchání

Krok 1 – nastrouhat

Když sýr nastrouháte, rychleji se rozpustí a lépe se dochutí. Strouhat větší množství sýra je otrava. Doporučujeme proto použít kuchyňského robota, nasadit nástavce a nastrouhat. Stačí nahrubo. Můžete strouhat ručně. Ale opravdu to bude trvat.

Krok 2 – dochutit

Připravte si, co máte rádi a co by vám v sýru chutnalo. Vybrané dochucení nasekejte nadrobno, česnek prolisujte.

Dochucení přimíchejte do nastrouhaného sýra. Intenzita závisí na vás. Můžete samozřejmě ochutnávat a očichávat. Tak přesně poznáte, kolik které přísady máte do sýra vmíchat.

Použít můžete např. medvědí česnek, bazalku, sušená rajčata, olivy, pepř…

Krok 3 – nacpěte do silonek

Ochucené sýry nacpěte do připravených silonek. Pořádně utlačte, co nejvíce to jde. Pevně zavažte, až těsně nad sýrem. Nechejte dost dlouhý provázek, za který se budou válce věšet do udírny.

Krok 4 – přinést na SVČ Rubiko

Ideálně ráno do 9.00 18.12. nebo po domluvě předem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.