“Svatá Albína – špek do komína” (maso)

Téma na březen - Ženám

“Svatá Albína – špek do komína” (maso)

Dlouhou tradicí bylo na svátek sv. Albíny udit špek nebo maso obecně. Komíny, ve kterých by se dalo udit, už sice nemáme, zato na Kašpárkovské zahradě vyrostla během listopadu a prosince krásná nová udírna. K dispozici je všem, kdo si s rodinou nebo dětmi naloží a vychová vlastní kousek masa nebo špeku. 

V pátek 22. 1. bude probíhat druhé rosické edukativní uzení na kašpárkovské zahradě. Pokud si do tohoto data přinesete svůj kus masa nebo špeku, rádi vám jej vyudíme. Maximální limit je 2 kg na účastníka a celkem 25 osob.

Pokud chcete, svůj díl vyudit, je potřeba:

  • zapsat se do objednávkového formuláře;
  • doma a ideálně s dětmi si včas naložit svůj kousek masa a potom o něj důkladně pečovat;
  • přinést ve stanovený den a čas své naložené suroviny na SVČ Rubiko;
  • pokud byste přinesli i trošku ovocného vyschlého dřeva,  nebo drobné spropitné našim udičům, budeme moc rádi!

JAK NALOŽIT MASO?

Naložit maso na uzení není žádná věda. Budete k tomu potřebovat:

  • vepřovou kýtu nebo bůček (bez kosti)
  • sůl – ideálně řeznickou zvanou Praganda

Co dál?

  • maso naporcujeme na kusy o velikosti cca 1 kg.
  • maso prosolte a prsty sůl dobře zapracujte. 
  • uložte maso do ideálně nerezové nádoby tak, aby k jednotlivým kusům neměl přístup vzduch (můžete použít potravinovou fólii).
    Maso uskladněte při teplotě do 4 °C cca na 3 týdny. Nezapomeňte maso cca 1x týdně zkontrolovat, zda je v pořádku.

Pokud jste došli až sem – jste skvělí a můžete směle přinést své výrobky k nám 🙂

Pokud byste měli zájem o profesionální přípravu, můžete se podívat např. na stránky udirny.cz.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.