“Svatá Albína – špek do komína” (něco navíc)

“Svatá Albína – špek do komína” (něco navíc)

Dlouhou tradicí bylo na svátek sv. Albíny udit špek nebo maso obecně. Komíny, ve kterých by se dalo udit, už sice nemáme, zato na Kašpárkovské zahradě vyrostla během listopadu a prosince krásná nová udírna. Pokud jste se již rozhodli, že si s námi naložíte a vyudíte maso, jistě oceníte také malou drobnost jako přílohu k uzenému.

Nakládaná zelenina (pickles)

Pro naložení kvašené zeleniny můžete použít jak zakoupenou hlávku zelí, nebo i zbytky, které vám zůstaly po vaření nedělního oběda.

Vhodné kombinace zeleniny:

  • bílé zelí + červené zelí
  • bílé zelí + brokolice
  • zelí + červená řepa
  • mrkev + květák + bílá ředkev
Suroviny (6 porcí)
  • zelí – 1 malá hlávka (asi 650 g)
  • menší mrkev – 3 ks (asi 300 g)
  • malá cibule (asi 50 g)
  • sůl 20 g (20 g soli na 1 kg zeleniny)
Pomůcky
  • prkýnko na krájení
  • ostrý nůž
  • hrubší struhadlo
  • škrabka
  • mísa
  • kuchyňská váha
Pracovní postup

Zeleninu očistíme a zelí zbavíme tuhého středu.

Zelí nakrouháme na tenké proužky, mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na drobné kousky a přidáme sůl.

Suroviny promícháme, promačkáme a necháme zaležet přibližně 1 hodinu, až směs pustí šťávu.

Směs namačkáme do sklenice. Víčko necháme povolené při pokojové teplotě kvasit 3 – 5 dní. Zeleninu čistou lžičkou průběžně ochutnáváme. Přibližně po 5 dnech ukončíme mléčné kvašení. Sklenici uzavřeme a dáme do lednice.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.