Velikonoční kumštování: Formový perník

Téma na duben - Země

Velikonoční kumštování: Formový perník

V dnešní velikonoční výtvarné dílně si ukážeme trošku gastronomie i umění zároveň. Mirka Murycová ze SVČ Rubiko vás seznámí s tradiční metodou výroby velikonočních perníků do dřevěných forem. Samozřejmostí je také vhodný recept na přípravu takovýchto perníčků.

Recept na formové perníčky

Ne každý recept na perníčky je vhodný právě pro tradiční tvorbu do dřevěných forem. Níže přinášíme jeden osvědčený:

Těsto:

  • 100 g hrubé žitné mouky;
  • 100 g pšeničné chlebové; mouky hladké;
  • 100 g sádla;
  • 50 g moučkového cukru;
  • 50 g tekoucího medu;
  • 1 celé vejce;
  • 2 lžičky perníkového koření;
  • 1 lžička kakaa;
  • 1 lžíce rumu;
  • 1 špetka soli.

Postup

Suroviny zpracujeme v těsto.
Těsto necháme zaležet přes noc, může být i déle
Vykrajujeme formičkou nebo vytvoříme kuličku a vtlačujeme do dřevěných forem. S pomocí nože vytlačené těsto z formičky vyklopíme.
Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem zředěným vodou.
Pečeme v troubě na 150 °C asi 10 – 15 min.

Výsledek může vypadat např. takto:

Další zdroje pro zvídavé: Šťastná, Prachařová: Lidové pečivo v Čechách a na Moravě. ÚLUV, 1988.