Velikonoční kumštování: Jarní kynuté těsto

Velikonoční kumštování: Jarní kynuté těsto

V dnešní velikonoční výtvarné dílně si ukážeme, jak na jarní kynuté těsto a jaké běžné nebo i umělecké výrobky z něj udělat. Celým workshopem vás provede lektorka SVČ Rubiko Mirka Murycová.

Recept na jarní kynuté těsto

Níže přinášíme osvědčený recept z dnešního workshopu:

Těsto:

  • 20 g droždí;

  • trochu mléka;

  • 500 g polohrubé mouky;

  • trochu soli;

  • 80 g moučkového cukru;

  • 100 g tuku;

  • 2 žloutky utřené do pěny

Postup

Připrav si kvásek z 20 g droždí, trošky mléka, cukru a mouky.  Vzešlý kvásek přidej do mísy a vypracuj hladké těsto, které nech v teple kynout. Vykynuté těsto dej na pomoučený vál a vytvářej z nich tvary velikonočního pečiva, které mohou zdobit velikonoční stůl anebo se stát dárkem pro koledníky.

Chceš-li z těsta dělat jidášky, přidej do něj navíc 1 vanilkový cukr a citrónovou kůru.

 

Z kynutého těsta můžete tvořit nejen jidášky, ale také spoustu jiných zajímavých tvarů. Výsledek může vypadat např. takto::

Zdroj: PhDr. Ilona Vojancová, Soubor lidových staveb Vysočina, 1999.